Tokat’ın Antik Bizans dönemindeki en eski adı Komana’dır. Daha sonra Evdoksia ve Dokia adlarıyla anılan şehir Arapların idaresine geçtiğinde Dokat adıyla bilinir olmuş ve İran, Selçuk, Moğol ve Yıldırım Bayezid’ın hakimiyeti altına girdikçe Kah-Cun, Dâr’ün-Nusret, Somaru, adlarını almış ve en son Osmanlı idaresinde Dâr’ün-Nasr ve sonradan Tokat adını almıştır.
M. Ö. 1. yüzyılda küçük Asya fethine gireşen roma imparatorları, batıdan başlayarak, Anadolu’nun iki önemli yerleşme bölgesi olan, Kayseri Kapadokya’sı ile kuzeyde Tokat’ın (COMANA) merkezi olduğu Pontika Kapadokya’sını ele geçirirler. Ancak yörede güçlü bir devlet kuran Pontus kralları MİTHRİDAT’ lar Roma’ya şiddetle direnmişlerdir. M.Ö. 47 de, SEZAR orduları ile Zileye gelir. 5 saat süren savaş sonunda Pontus kralı 2. PHARNAKES’i yener. ”Geldim, gördüm, yendim” dediği, tarihe mal olan sözcüklede Zile’deki başarısını özetler. Tokat (COMANA), Niksar ( NEOCAESAREA), Sulusaray (SEBASTOPOLİS), Zile(ZELA) M.S. 5. yüzyıla kadar birer Roma eyalet şehri olmuşlardır.
4. Yüzyıl sonunda Roma imparatorluğu yıkılır. Doğuda devam eden yeni Bizans imparatorluğu, Roma devlet düzenine sahip çıkar. Ancak genç Roma kültür ve sanatını hiristiyan dini ile yorumlar, kendine özgü, yepyeni bir uygarlığı tüm Anadoluya yayar. 1000 yıl gibi uzun süren Bizans egemenliği, hristiyanlığı Anadolu’da himaye etmiştir. Tokat ve Niksar Pontika Kapadokyası’nın piskoposluk merkezleri olmuştur.
Bizans İmparatorluğu olarak bilinen Doğu Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu’nun Doğu kısmı olarak M.S. 395‘de kurulan ve İstanbul’un 1453’te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin ardından tarihe karışan imparatorluktur.
Bizans İmparatorluğu’nu büyük bir güce kavuşturan imparatorun Justinian olduğu düşünülür. Justinian Batı İmparatorluğu’nun Afrika, İtalya ve İspanya’da kaybettiği bölgeleri yeniden fethetmiş ve eski Roma kanunlarını tek bir belgede toplamıştı. Yarım milyondan fazla sakiniyle Constantinople (İstanbul)’u dünyanın en görkemli ve zengin şehri haline getirmişti. Ayrıca Ayasofya’yı inşa ettiren imparator da kendisidir. Justinian ayrıca Sezar (Caesar) unvanını kullanan son imparatordur.
Bizans döneminde Tokat Komana çok önemli bir yere sahipti çünkü önemli azizlerden Gregorius Thaumaturgus başta olmak Saint Basiliscus, Saint Basil, John Chrysostom isimli azizlerin sürgünde buraya geldikleri ve burada öldükleri biliniyor. Komana birçok Bizans kaydında önemli bir yerleşim yeri olarak geçiyor ve günümüz kazılarında halen antik bizans dönemine ait eserler ve mezarlar gün yüzüne çıkıyor.
1067’de ölen İmparator Konstantin X. Dukas’ın eşi olan Evdoksiya, 3 oğlu adına imparatorluğu yönetmeye çalıştığı yıllarda Bizans İmparatorluğunun En çok saygı duyulan Kilise Babalarından biri olan Aziz İoannis Hrisostomos’u sürgüne yollamıştır. Azizin adı Eudokia ya da Dokia (TOKAT) şehriyle özdeşleşmiştir aziz hayatını Komana’da –Gomana [Tokat – Gümenek]’ te geçirmiş ve bununla bağlantılı olarak Bidzar-Bizeri, Tokat Akbelen köyü civarında bulunan bir mezarın ona ait olduğu varsayılmıştır.
Tokat müzesinde Antik Bizansa ait sergilenen ilginç arkeolojik eserler arasında dikkat çeken tarihi buluntular arasında dünyada şimdilik eşi ve benzeri bulunamayan antik bizans dönemine ait; Apollon, Poseidon, Nike ve hayvanlarından oluşan bronz heykellerini görmek mümkündür.
Oda Özellikleri:
- 35 m2
- Bir çift kişilik yatak bulunmaktadır. ilave yatak atılabilir
- Ücretsiz yüksek hızlı internet erişimi
- LCD televizyon
- Uydu ve film kanalları
- Saç kurutma makinesi
- Mini bar
- İsteğiniz doğrultusunda yastık menüsü
- isteğe bağlı çay ve kahve düzeneği
- Ücretsiz Otopark