1898 Reşadiye

Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran seferine giderken otağını Reşadiye (Demircili) Selemen Yaylası’nda durup, burada Cuma namazını kıldığını biliyor muydunuz?

Reşadiye adını taşıyan İskefsir’in eski bir tarihi vardır. 20. Yüzyılda yapılan arkeolojik araştırmalar Anadolu’nun çok eski bir yerleşim bölgesi olduğunu ortaya koymaktadır. Reşadiye ve Mesudiye M.Ö.II. binin başlarında Anadolu’da hükümran olan Hitit ve Urartu Krallıklarının sınırı içinde gözükmektedir. Daha sonra M.Ö. 670 yıllarında bölgemize Miletos’lular hakim olmuşlardır. Miletoslular sonraki yıllarda Pontuslular’la içiçe yaşayarak onlarla bütünleştiler. Pontus Kralı’nın M.Ö. 63-88 yıllarında Romalılar’a yenilmesiyle bu bölge Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti haline gelmiştir.

Bölgemize Türkler ilk defa kavimler göçü esnasında gelmeye başladılar (M.S.450). Ancak bu yerleşimin sınırları ve mahiyeti hakkında bilgimiz çok sınırlıdır. Hacıemiroğulları’nın bu bölgeyi fethiyle yönetim Türkler’in eline geçmiştir. Türkler’in engin hoşgörüsü sayesinde bu bölgedeki Rumlar çok rahat bir hayat sürmüşlerdir. Dini hayatlarına karışılmayan bu insanlar demokratik haklarını kullanarak din değişikliğine gitmemişlerdir.

Eski Kapadokya arazisi elden ele geçmiş, değişik milletler bu arazide medeniyetler kurmuşlardır. Sırasıyla İraniler, Büyük İskender, Pontuslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Danişmendliler, Kadı Burhanettin, Akkoyunlular bu bölgede hüküm sürmüşlerdir. Sonraları da bu arazi Osmanlı İmparatorluğunun hakimiyetine geçmiştir.

Reşadiye’nin eski ismi olarak bilinen İskefsir’in tarihi 15. yy’a kadar gitmektedir.Bu bölgeden geçerek Erzurum’a giden yine aynı güzergahtan İstanbul’a dönen meşhur Türk gezgini Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bu bölgeden bahsetmektedir. O yüzyıllarda Doğu ile Batı arasında kara ulaşımının yapıldığı “Şark Yolu” diye adlandırılan yolun Reşadiye’den geçtiği Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde belirtilmektedir. Bu yol üzerinde eskiden kalma büyük mezarlıklar halen mevcuttur.

1514 yılında Çaldıran seferine çıkan Yavuz Sultan Selim ordusuyla konaklamış ve cuma namazını bu yaylada kılmıştır. İlk kar düşene kadar Selemen Yaylasında bahar aylarında her cuma geleneksel yayla pazarı kurulmaktadır. Tokat, Ordu, Samsun, Giresun, Sivas illerinden gelen insanlar ürünleriyle bu pazarda gereksinimlerini karşılarlar. Selemen Yaylası pazarında alışverişler mübadele(değiş-tokuş) usulü ile yapılır. Bu durum yörenin kültürel zenginliğini göstermesi bakımından da önemlidir.

Bulunduğumuz coğrafik kıtada bir benzeri bulunmayan 1500 rakımlı Perşembe Yaylası, doğa harikası menderesleri ve yayla gölüyle ziyaretçilerine farklı güzellikler sunuyor. Her yıl Temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılmaktadır. Şenliklerde çeşitli yarışmalar, folklor
gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları, at yarışları vb.
etkinlikler düzenlenmektedir. Yayla yolunun büyük kısmı asfalt, kalanı stabilize yoldur.
Yorgunluk atmak, piknik yapmak, safari, yamaç paraşütü için idealdir. Yaylada aynı zamanda, eşsiz güzelliğe sahip tabiat harikaları, tarihi eserler ve alanlar mevcuttur. Kümbetler, Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi bunlara örnektir.

Tokat’ın Reşadiye ilçe sınırları içerisinde bulunan Reşadiye Kaplıcaları yer altından ortalama 48 ile 52 derece sıcaklıkta çıkan su Sağlık Bakanlığınca yapılan testler sonucunda özellikle romatizmal eklem ağrılarının tedavisini desteklediği belirlenmiştir. Kaynaktan çıkan su kokusuz, gazsız, renksiz ve berrak bir sudur. Su, sodyum, potasyum, magnezyum açısından zengindir.

Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Yolüstü köyü sınırları içinde bulunan Zinav Gölü Tabiat Zinav Kanyonu’nda heyecan dolu anlar yaşıyor. Yaklaşık 4 kilometrelik akarsuda kanyonun bazı bölgelerinde derinlik yer yer 10 metreyi buluyor. Yaklaşık 380 metre derin yarıklar ve bir çok şelaleyi içinde barındıran kanyon Reşadiye’de görülmesi gereken yerlerden biridir.

Oda Özellikleri:

  • 40 m2 Giriş Katta yer Alan yer Alan odamız Engelli Kullanımına uygundur.
  • Bir çift kişilik 1 tek kişilik yatak bulunmakta ilave yatak atılabilmektedir.
  • Ücretsiz yüksek hızlı internet erişimi
  • LCD televizyon
  • Uydu ve film kanalları
  • Saç kurutma makinesi
  • Mini bar
  • İsteğiniz doğrultusunda yastık menüsü
  • isteğe bağlı çay ve kahve düzeneği
  • Ücretsiz Otopark