1894 Danişment

DANİŞMENTLİLERİN BAŞKENTİ NİKSAR

UNESCO GEÇİCİ MİRAS LİSTESİNE GİRDİĞİNİ. Danişmendli Sultanı Nizamettin Yağıbasan tarafından yaptırılan Yağıbasan Medresesi’ nin Anadolu’nun ilk Tıp Medresesi olduğunu, Anadolu’nun ilk tıp fakültesinin ve astronomi bilimlerinin Niksar’da okutulduğunu, Niksar’ın Danişmendliler Devleti’nin başkenti olduğunu Anadolu tarihinde bilinen ilk dikey milli su değirmenlerinin Cabeira’da (Niksar) Lykos (Kelkit Çayı) üzerinde Mithridates krallığı döneminde, yaklaşık olarak M.Ö I. Yüzyılda inşa edildiğini, endüstrinin mihenk taşı olan bu yapıya Romalı askerlerin oldukça ilgi gösterdiklerini, Romalı askeri mühendis (Fabri) Vitruvius (M.Ö. I. Yüzyıl sonu) tarafından bu teknolojinin Roma’ya götürüldüğünü, Niksar Kalesi’nin Türkiye’nin ikinci büyük kalesi olduğunu, Fatih Sultan Mehmed’in Ramazan Ayını Niksar’da geçirdiğini ve bu ay içerisinde Melik Ahmet Gazinin Kabrini Yaptırdığını , bayram namazını Ulu Cami’de kıldığını, Yavuz Sultan Selim’in iki gün süreyle Çaldıran Seferine Giderken SELEMEN YAYLASIN DA Niksar’da konakladığını biliyor muydunuz?

Karadeniz Bölgesi’ndeki uluslararası standarda sahip, Uluslararası Kamp Karavan Federasyonu’nun (F.I.C.C ) üyesi olan ve ilk ve tek Kamp ve Karavan Tesisi’nin Niksar’da bulunur.

Niksar’ın geç Bizans ve erken Selçuklu dönemimin en önemli ve Türklerin 1071 sonrasında Danişmendliler eliyle Diyar- Rum’da fethettiği en erken ve önemli ilk yerleşimlerdendir, burasının tam bir Bizans ve Hristiyan şehri iken kısa zamanda Türk-Müslüman şehri kimliğini kazanıp, Niksar’ı Türk şehircilik tarihinde ayrıcalıklı kılan ilk büyük özelliğinin budur,

Danişmendliler tarafından XII. yüzyılın ortalarında Niksar’da inşa edildiği tahmin edilen, halk arasında “Kulak Tekkesi” olarak bilinen, Emir Arslan Toğmuş Kümbeti’ nin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabedeki yazının, resimsel mesajının, sözel mesajından da önde bir tasarım harikası olduğunu ve Sivas, Kayseri, Konya, Erzurum ve Amasya dâhil yakın coğrafyada benzeri yoktur.

Danişmentliler Beyliği, I. Dönem Anadolu Beyliklerinden birisidir. 1071 Malazgirt zaferinden sonra Anadolu içlerine ilerleyen beylik, danişment Gazi olarak bilinen Ahmed Gazi tarafından kurulmuştur.

İlk ilerleme bölgelerinde bulunan Amasya, Tokat, Sivas, Niksar, Malatya ve Yozgat’ı ele geçiren beyliğin başına 1105 yılında Ahmed Gazi’nin ölümünden sonra oğlu Emir Gazi geçmiştir. Ankara ve Kayseri’yi ele geçiren Emir Gazi I. Kılıçarslan’ın ölümünde sonra yaşanan taht kavgasında damadı I. Mesud’u destekledi. Damadının hükümdar olmasını sağlayan danişmentliler uzun bir süre Anadolu Selçukluları siyasetine yön vermeyi başardılar. Fakat 1142 yılında Melik Muhammed’in ölümünde sonra saltanat kavgasına tutuşan halefler tarafından devlet ihmal edildi ve beylik zayıflamaya başladı.

Saltanat haleflerinden olan Nizameddin Yağıbasan Sivas’ta, Zünnun Kayseri’de ve Aynüddevle ise Elbistan’da bağımsızlıklarını ilan etiller. Danişmentlilerin bu zayıflığından faydalanmak isteyen Anadolu Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan, öncelikle beyliği yavaş yavaş parçalamış ve ardından 1175 yılında Malatya’yı ele geçirerek beyliğe son vermiştir.

Danişmentliler hakimiyet kurdukları Tokat, Malatya, Sivas ve Kayseri vilayetlerini zenginleştirmek için gayret göstermiştir. Danişment Gazi’nin kahramanlıklarının anlatıldığı “Danişmentname” destanını Türk kültür mirasına kazandırmaları ve Anadolu’daki hakim oldukları toprakları Türkleştirme ve İslamlaştırma çabaları Danişmentlilerin yaşadıkları dönemde iz bırakmasını sağlayan başlıca özelliklerindendir.

Danişmendliler tarafından XII. yüzyılın ortalarında Niksar’da inşa edildiği tahmin edilen, halk arasında “Kulak Tekkesi” olarak bilinen, Emir Arslan Toğmuş Kümbeti’ nin giriş kapısı üzerinde bulunan kitabedeki yazının, resimsel mesajının, sözel mesajından da önde bir tasarım harikasıdır. Sivas, Kayseri, Konya, Erzurum ve Amasya dâhil yakın coğrafyada benzeri yoktur.

Çam İçi Yaylası’nın Kaz Dağları’ndan sonra nem oranının sıfıra yakın olması nedeniyle astım ve şeker hastaları tarafından tercih edilen, doğa yürüyüşü, dağcılık tırmanışları, flora/fauna incelemesi yapabileceğiniz bir yayladır.

Niksar Cevizi’nin dünyada bir numaradır, tüm Türkiye’nin cevizinin Niksar’da kırılır.

Oda Özellikleri:

  • 35 m2 Kale Manzaralı odamızdır
  • Bir çift kişilik bir tek kişilik yatak bulunmaktadır.
  • Ücretsiz yüksek hızlı internet erişimi
  • LCD televizyon
  • Uydu ve film kanalları
  • Saç kurutma makinesi
  • Mini bar
  • İsteğiniz doğrultusunda yastık menüsü
  • isteğe bağlı çay ve kahve düzeneği
  • Ücretsiz Tarihi 13.Y.Y Pervane Hamamı Girişi (Tokat Hamam kültürü bilinen büyük yöresel özelliklerinden biridir)(Pervane Hamamı, 1275 senesinde Selçuklu veziri Muinüddin Pervane tarafından yaptırılmıştır.)
  • Ücretsiz Otopark