1885 Ballıca

Ballıca mağarasının oluşumunun 4 milyon yıl öncesine dayandığını. Yaklaşık 700 metre uzunluğunda olan mağaranın yüksekliği yer yer 90 – 100 metre arasında değişebildiğini, Muhteşem bir doğal güzelliği bünyesinde barındıran Ballıca mağarası aynı zamanda dünyanın en büyük mağaraları arasında gösterildiğini, ayrıca Ballıca Mağarasının astım ve KOAH hastalarına iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Ballıca Mağarası’nda oluşumların neredeyse tamamı, karstik kristalize kireç taşlarından meydana gelmiştir. Su damlaları içerisindeki kireç tortusunun birikimi ile meydana gelen sarkıt ve dikitlerde, bir santimetre küp oluşumun meydana gelebilmesi için 75 yıllık bir damlamaya ihtiyaç vardır. Bu oluşum süreleri göz ününe alındığında, Ballıca Mağarası su damlalarının nakış, nakış işlediği bir doğa harikasıdır ve ayrıca sarkıtın dikite olan milyonlarca yıllık AŞK’ının öyküsüdür.

Amasya, Çorum ve Tokat üçlemesinin en görülmeye değer yerlerinden biri de Ballıca Mağarası… Tokat’ın Pazar ilçesinden Akdağ’ın tepesine uzanan yolda… Yolu biraz kıvrımlı ama vardığınızda “değdi” demeniz kaçınılmaz…

Dünyanın oluşum yönünden en zengin mağaralarından biri olarak kabul ediliyor Ballıca… Önce büyüklüğü ile etkiliyor insanı… İnilen onca merdivenle oluşturulan katlar arasında gezinti sizi başka bir dünyaya taşıyor. Su ve nemin hakimiyeti; içindeki sarkıtlar, dikitler, damlataşlar, havuzlar büyüleyici… Mağara 680 metre boyu, 94 metre yüksekliğiyle heyecan verici… Ziyarete açık alanlarının yanı sıra bir o kadar da kapalı alanı mevcut; düşünün büyüklüğünü… Mağara içindeki sıcaklığın yaz kış 18 derece civarında olması da ayrı bir ilginç durum…

Ballıca Mağarası’nın 3.4 milyon yıl önce oluşmaya başlandığı söyleniyor. Bölgesel iklim koşullarına bağlı olarak bugüne kadar gelişimine devam etmiş… Gezilerim sırasında mağara varsa eğer yolumun üzerinde, mutlaka gezmeye çalışırım. Türkiye’de birçok insanın girmediği sayıda mağara gezdim diyebilirim, bu mağara büyüklüğü ile iz bırakanlardan bende… Mesela 6,5 metreyi bulan sarkıta bakarken eminim sizin de benim gibi oluşum sürecini merak ediyor olacaksınız.

İlimiz Pazar ilçesi sınırları dahilin de bulunan Ballıca Mağarası Tabiat Parkı, 23.03.2007 tarihinde 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında koruma altına alınarak Bakanlık Makamı 98 sayılı oluru ile Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Alanda mağara gezintisi ile birlikte yürüyüş yolu, çadırlı kamp alanı ile kameriyeler, kır lokantası ile dolu dolu bir günü geçirebilirsiniz.

Oda Özellikleri:

  • 55 m2
  • Bir çift kişilik yatak bulunur ilave yatak atılabilmektedir.
  • Ücretsiz yüksek hızlı internet erişimi
  • LCD televizyon
  • Uydu ve film kanalları
  • Saç kurutma makinesi
  • Mini bar
  • İsteğiniz doğrultusunda yastık menüsü
  • isteğe bağlı çay ve kahve düzeneği
  • Ücretsiz Tarihi 13.Y.Y Pervane Hamamı Girişi (Tokat Hamam kültürü bilinen büyük yöresel özelliklerinden biridir)(Pervane Hamamı, 1275 senesinde Selçuklu veziri Muinüddin Pervane tarafından yaptırılmıştır.)
  • Ücretsiz Otopark