1884 Almus

Ahmet Yesevi’nin talebelerinden olan Hubyar Sultan’ın Tokatlı olduğunu ve mezarının Almus’un Tekeli Yaylası’nda bulunduğunu, Anadolu’da yazılan ilk Türkçe Eser’in “Hz. Ali Cenknameleri” olduğunu, Hz. Ali Cenk Namelerinin Tokat ve Almus civarında 1100’lü yıllarda Danişmendliler döneminde, Danişmedli coğrafyasında Türkçe olarak kaleme alındığını, Anadolu’nun önemli ozanlarından Kul Himmet’in Tokat’ın Almus İlçesi Varzıl Köyü’nde yaşadığını. Anadolu’daki en büyük 12 Bektaşi Ocağı’ndan birisi olan Hubyar Sultan’ın Tokat Almus’ta bulunduğunu biliyor muydunuz?

Günümüzde bir alabalık yetiştirme alanı olarak da önemsenen Almus baraj gölü, Yeşlırmak’ın hafif bir dirsek çevirerek Omala Ovası boğazına girdiği yerde zonlu toprak dolgu tipinde yapılmıştır. Baraj çevresi ormanla kaplıdır. Kıyıda çok sayıda koy bulunmaktadır. Göl su sporları içinde ideal bir parkurdur.

Almus Baraj Gölü’nde yaşayan Alabalık ve Somon haricinde 9 balık türünün (Capoeta tinca, Leuciscus cephalus, Chondrostoma regium, Barbus plebejus, Capoeta capoeta, Oncorhynchus mykiss, Chalcalburnus chalcoides, Cyprinus carpio ve Siluris glanis) olduğu belirlenmiştir.

Almus Baraj Gölü çevresinde bir çok balık tesisi mevcuttur.

Almus ‘un bulunduğu mıntıka yani Tozanlı nın mevcudiyetini 1453’den öncelerine kadar götürmek mümkün olabilmekte, bundan öncelerine ait devirler hakkında kayda dayanan bilgimiz bulunmamaktadır.Bugün ilçe hudutları dahilinde eski tarihe ışık tutacak kalıntıları bulmak zaman, zaman Merkez, Kasaba ve Köylerimizde topraktan pişmiş mezar lahitleri, küp kırıklarına rastlamak mümkün olmaktadır. Buna göre Almus ve civarının Bizans ve ondan öncesi Roma İmparatorluğu devirlerinde meskun bir alan olduğu söylenebilir. Yerleşme alanlarının daha ziyade dere civarlarına veya tepelere dağıldığını kalıntıların buralarda bulunuşu teyit etmektedir. Almus’ un Osmanlı İmparatorluğu devrinde mevcut 1772 kayıtlarına göre Tozanlı Nahiyesinden ayrı olarak GAVURNİ-KAFİRNİ adı ile anılan yer olduğu anlaşılmaktadır. Sonradan şimdiki ismini aldığı, başlangıçta köy ve nahiye iken idari taksimatta bucak merkezi olmuş 1 Mart 1954 yılında Almus İlçesi kurulmuştur.

Oda Özellikleri:

  • 45 m2
  • 4 adet tek kişilik yatak bulunmaktadır.
  • LCD televizyon
  • Uydu ve film kanalları
  • Saç kurutma makinesi
  • Mini bar
  • İsteğiniz doğrultusunda yastık menüsü
  • İsteğe bağlı çay ve kahve düzeneği
  • Ücretsiz Otopark